top of page

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου 2019:
Κοινός εορτασμός απο τις οκτώ Ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου

Η ομάδα μας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου που οργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά από κοινού όλες οι ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών  στις 27 Μαρτίου 2019 στο θέατρο de Lijsterbes, παρουσίασε μια σύνθεση με τίτλο «Θελω Μια Χωρα…Αλλιως», βασισμένη στο έργο «Θελω Μια Χωρα» του Ανδρέα Φλουράκη.

Θέλω μια χώρα...αλλιώς

Μετά τη θερμή αποδοχή της πρώτης μας παράστασης, τα ολοένα και πιο επίκαιρα μηνύματά της (δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα 6 χρόνια περίπου ζωής του έργου, έχει ήδη ανέβει πολλές φορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων σε Αγγλία, Αμερική, Ιταλία, Γερμανία, Ινδία και Μεξικό...) αλλά και η δημιουργική ευελιξία που προσφέρει, μας οδήγησαν στην απόφαση να «δημιουργήσουμε» το «Θέλω μια Χώρα…Αλλιώς», δηλαδή μια επιτομή του κειμένου, με μια ομάδα ως επί το πλείστον διαφορετική από εκείνη της πρώτης παράστασης και μια διαφορετική σκηνοθετική προσέγγιση, που εστιάζει περισσότερο στη συλλογική κραυγή αγωνίας των μονάδων που αναζητούν μια νέα χώρα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία:

Χρύσα Μπαλτζάκη, Κυπριανός Μουτεβελής

Έπαιξαν (με αλφαβητική σειρά): 

Χρήστος Αϊβαλιώτης

Ελένη Ανδρεάδου

Στέλλα Δαραβίγκου

Αλέξανδρος Ζερβάκης

Αιμιλία Κίτσιου

Γιάννα Κυριακούδη

Αντωνία Μαλαίνου

Γρηγόρης Μάστορας

Φαίη Παπαντωνίου

 Μαρία Παπούλια

Απόστολος Σαραντίδης

Γιώργος Φωτεινίδης-Ρεθεμιωτάκης

Πληροφορίες

Δελτίο τύπου εκδήλωσης​

Θεατρική εκδήλωση-Συνοργάνωση: Οι οκτώ ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου με μία μικρή θεατρική δημιουργία η καθεμιά, θα εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Στρατής Πανούριος, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.

Η εκδήλωση για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αφιερώνεται στον αείμνηστο Γιώργο Ανδρονίδη (09/08/1924 - 22/06/2018), ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Θεάτρου Βελγίου, με ενεργή και αδιάκοπη παρουσία στα θεατρικά δρώμενα των Βρυξελλών για πάνω από 25 χρόνια, προς αναγνώριση του ταλέντου του και της συνεισφοράς του.

Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι με αλφαβητική σειρά:

1.  ΑλΜΑ

2.  Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών

3.  Ελληνικό Θέατρο Βελγίου

4.  Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών

5.  ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών

6.  Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών

7.  NOTA THEATRALE

8.  Υ-GREC

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από έργα των Δ. Κεχαΐδη, Π. Μέντη, Θ. Παπαγεωργίου, Ε. Τσολακίδη, Α. Φλουράκη, Δ. Ψαθά και της θεατρικής ομάδας ex-animo σε ενιαία παράσταση.         

                                       

Οι παραπάνω ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου διοργανώνουν με αυτόν τον τρόπο, κοινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου για δεύτερη φορά το 2019. Η ημέρα αυτή είναι κάθε χρόνο η 27η Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, τη σημαντικότερη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση στον τομέα της θεατρικής τέχνης, που συστήθηκε το 1948 στην Πράγα, με πρωτοβουλία της Ουνέσκο, και εορτάζεται σε 100 και πλέον χώρες. Οι αρχές που τιμούμε όλοι μαζί την ημέρα αυτή είναι ο ρόλος του θεάτρου στην κοινωνία, η συμβολή του στην αμοιβαία κατανόηση ατόμων και λαών και η άσκηση της πολιτιστικής έκφρασης χωρίς διακρίσεις ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων ή εθνικότητας. Κάθε χρόνο μια προσωπικότητα του θεάτρου απευθύνει ένα κατάλληλο παγκόσμιο μήνυμα για την ημέρα αυτή. Εφέτος, το μήνυμα γράφτηκε από τον διακεκριμένο Κουβανό σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα και καθηγητή θεάτρου Carlos CELDRÁN. Παρατίθεται ένα  χαρακτηριστικό απόσπασμα (μετάφραση στα ελληνικά του Αριστείδη Λαυρέντζου από την Ομάδα ΘΕΣΠΙΣ):                                                                                   

"Η θεατρική πατρίδα μου είναι εκείνες οι στιγμές συνάντησης με τους θεατές που φτάνουν στο θέατρό μας κάθε βράδυ, από τις πιο ποικίλες γωνιές της πόλης μου, για να μας συνοδεύσουν και να μοιραστούν μαζί μας μερικές ώρες, λίγα λεπτά. Με αυτές τις μοναδικές στιγμές χτίζω τη ζωή μου, παύω να είμαι ο εαυτός μου, να υποφέρω για τον εαυτό μου και ξαναγεννιέμαι και καταλαβαίνω την έννοια του θεατρικού λειτουργήματος: να ζεις στιγμές καθαρής εφήμερης αλήθειας, όπου ξέρουμε ότι αυτό που λέμε και κάνουμε εκεί κάτω από τα φώτα της σκηνής, είναι αληθινό και αντικατοπτρίζει το πιο βαθύ, το πιο προσωπικό μέρος της ύπαρξής μας. Η θεατρική μου χώρα, η δική μου και αυτή των ηθοποιών μου, είναι μια χώρα που υφαίνεται από εκείνες τις στιγμές όπου αφήνουμε πίσω μας τις μάσκες, τη ρητορική, τον φόβο να είμαστε αυτό που είμαστε, και δίνουμε ο ένας στον άλλον τα χέρια στο σκοτάδι."

Καλούμε το θεατρόφιλο κοινό να τιμήσει την ημέρα αυτή, πρώτον για το συμβολισμό που περιέχει και δεύτερον, στο ίδιο πλαίσιο σκέψεων για την σκηνική συνεργασία των οκτώ ελληνικών θεατρικών ομάδων – αριθμός μεγαλύτερος από τις αντίστοιχες κάθε άλλης «ξένης» γλώσσας ομιλούμενης σε αυτή την πόλη – σε  ένα κοινό θέαμα, με προοπτική να πραγματοποιήσουμε παρόμοιες κοινές εκδηλώσεις και στη συνέχεια, με τη στήριξή σας.

Οι συνοργανώτριες θεατρικές ομάδες

Βίντεο

Φωτογραφίες

Στιγμιότυπο απο την παράσταση-Απόστολος.
Στιγμιότυπο απο την παράσταση-Αντωνία
Στιγμιότυπο απο την παράσταση-Υπόκλιση
Στιγμιότυπο απο την παράσταση-
Στιγμιότυπο απο την παράσταση
Στιγμιότυπο απο την παράσταση.
Στιγμιότυπο απο την παράσταση..
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Χρήστος
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Φαίη
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Χέρια ψηλ
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Φαίη.
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Φινάλε
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Στέλλα-Γρ
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Υπόκλιση.
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Στην αρχή
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Στέλλα-Απ
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Ποιο κλει
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Ολοι μαζί
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Μαρία
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Σκιές
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Δέντρο
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Εναρξη
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Γιώργος
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Ελπίδα
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Βρέθηκε τ
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Απόστολος
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Απόστολος
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Απόστολος
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Αιμιλία
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- Απόστολος
Στιγμιότυπο απο την παράσταση- -
Στιγμιότυπο απο την παράσταση ..
Στιγμιότυπο απο την παράσταση .
Στιγμιότυπο απο την παράσταση-  Ελπίδα
bottom of page