top of page

Πώς ξεκίνησαν όλα...

Στο λεξικό διαβάζουμε ότι άλμα στα ελληνικά είναι η κίνηση ανθρώπου ή ζώου που με μιας βρίσκεται στον αέρα και περνάει πάνω από κάποιο εμπόδιο ή φτάνει σε θέση ψηλότερη από την αρχική ή διανύει μεγάλη σχετικά απόσταση, καθώς και μεταφορικά η θεαματική πρόοδος. Σε πολλές λατινογενείς γλώσσες (ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά) alma σημαίνει ψυχή. Ο συνδυασμός των δυο αυτών εννοιών παραπέμπει στην ψυχική ανάταση που το θέατρο προσφέρει, τόσο στους συμμετέχοντες σε μια παράσταση, όσο και στους θεατές. Το γράμμα λάμδα τέλος συμβολίζει στη γαλλική γλώσσα το μέσο άνθρωπο, στον οποίο ακριβώς πιστεύουμε ότι το θέατρο απευθύνεται και τον οποίο εκφράζει.

Η ομάδα ΑλΜΑ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το καλοκαίρι του 2017. Με κινητήριο δύναμη την αγάπη για το θέατρο, η προσωπική μας ανάγκη για δημιουργία έγινε συλλογική έκφραση μιας ομάδας νέων ανθρώπων. Όταν το κοινό όραμα των δύο σκηνοθετών της ομάδας έγινε κοινό όραμα 7 (και στη συνέχεια 11 και σήμερα άνω των 45) μελών γεννήθηκε το ΑλΜΑ.

 

Από την παρουσίαση του πρώτου μας έργου (‘ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΧΩΡΑ’ του Ανδρέα Φλουράκη) στις 22-23-24 Ιουνίου 2018 έως σήμερα, η ομάδα εμπλουτίζεται διαρκώς με έμψυχο δυναμικό, νέες πρακτικές, γνώσεις και όμορφες εμπειρίες.

 

Ποιοί είμαστε...

«Ψυχή» της ομάδας είναι το σκηνοθετικό δίδυμο

Χρύσα ΜΠΑΛΤΖΑΚΗ και Κυπριανός ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣ

Κυπριανός

Ποιοι ειμαστε-Κυπριανος_jpeg.jpg

Ο Κυπριανός, πέρα από τις νομικές σπουδές του, σπούδασε σχέδιο μόδας, maquillage, styling.

Συμμετείχε στο παρελθόν σε θεατρικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη (1990-2000).

Ξεκίνησε να ασχολείται με τα θεατρικά δρώμενα των Βρυξελλών το 2014, συμμετέχοντας στη θεατρική ομάδα «ΘΕΣΠΙΣ» (maquillage, κοστούμια, ηθοποιός).

Συμμετείχε επίσης στο σεμινάριο αυτοσχεδιασμού ‘Improvibe’ με τον Μενέλαο Πρόκο (Βρυξέλλες, Ιανουάριος 2015)

Ανέλαβε το maquillage σε επίδειξη μόδας στις Βρυξέλλες που οργανώθηκε από το ‘Discovering Network’ και το ‘Make a Wish’ (Δεκέμβριος 2015)  και ως Art Director του στην έκθεση του Taki Kay – digital photography (Βρυξέλλες, Νοέμβριος 2016).

Ακολούθησε η παρακολούθηση του Masterclass «Ανάλυση του κειμένου και εφαρμογή της στη θεατρική εκπαίδευση και πρακτική» με εισηγητή τον Ανδρέα Μανωλικάκη -πρόεδρο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Actors Studio Drama School στο Pace University, New York (Αθήνα Ιανουάριος 2019).

Εν τω μεταξύ παρακολούθησε τα εντατικά summer courses στο NODA (National Operatic and Dramatic Association, UK) «Stage Management» (Αγγλία, Ιούλιος 2018) και «Set Building and Props Making» (Αγγλία, Ιούλιος 2019).

 

Εκτός από την σκηνοθεσία, ο Κυπριανός είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας ΑλΜΑ και υπεύθυνος για τα σκηνικά, το maquillage,τα κοστούμια και το σχεδιασμό φωτισμού.

Χρύσα

Η Χρύσα έτρεφε από πολύ μικρή ηλικία μεγάλη αγάπη για το θέατρο.

Με τη συμμετοχή της στο σεμινάριο υποκριτικής για ερασιτέχνες ηθοποιούς του Γεράσιμου Σκιαδαρέση  (Βρυξέλλες, Μάιος 2017) και την παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων αυτοσχεδιασμού, η αγάπη της αυτή για το θέατρο άρχισε να μετουσιώνεται σε πρακτική ενασχόληση με την ομάδα ΑλΜΑ.

Ακολούθησε η παρακολούθηση πολλών θεατρικών σεμιναρίων και μαθημάτων, με

Ποιοι ειμαστε-Χρυσα_jpeg.jpg

ιδιαίτερα σημαντικές εμπειρίες τη συμμετοχή δύο χρονιές στο Masterclass «Ανάλυση του κειμένου και εφαρμογή της στη θεατρική εκπαίδευση και πρακτική» με εισηγητή τον

Ανδρέα Μανωλικάκη -πρόεδρο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Actors Studio Drama School στο Pace University, New York (Αθήνα,

Ιανουάριος 2018 και Ιανουάριος 2019) και τα εντατικά summer courses στο NODA (National Operatic and Dramatic Association, UK)

«Directing – from Page to Stage» με καθηγήτρια την Julia Locascio (Αγγλία, Ιούλιος 2018) – και «Acting technique» με καθηγητή τον Tom

Hughes (Αγγλία, Ιούλιος 2019).

Η Χρύσα και ο Κυπριανός είναι υπεύθυνοι επίσης για το σχεδιασμό και το τελικό προϊόν αφίσας/προγράμματος/trailer/μετάφρασης/υπερτίτλων, με τη βοήθεια μελών της ομάδας όπου χρειάζεται.

Τι κάνουμε...

Ο σκοπός της ομάδας μας είναι διπλός: θεατρική «πρόταση» για το κοινό, θεατρικό «παιχνίδι» για τα μέλη της ομάδας.

 

Φιλοδοξία μας είναι να προτείνουμε στο κοινό έργα καινούρια, που πρωτοανεβαίνουν στις Βρυξέλλες, ή και παλαιότερα, αλλά πάντα με μια σύγχρονη, φρέσκια οπτική. Ταυτόχρονα, κάθε μας παράσταση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός «ταξιδιού» γεμάτου από μεράκι, φαντασία και πολλή ομαδική δουλειά. Η διαδικασία των προβών περιλαμβάνει - πέρα από την καθιερωμένη ανάλυση κειμένου, την εκμάθηση ρόλων και το στήσιμο της παράστασης – θεατρικές ασκήσεις και παιχνίδια, στιγμές δημιουργικής συνάντησης, αναζήτησης, χαλάρωσης και χαράς.

Τι κανουμε_edited.jpg

Τελικός στόχος και προορισμός είναι η θεατρική απόλαυση τόσο για το κοινό όσο και για την ίδια την ομάδα.

bottom of page